Prof. Dr. Ingo Richter

Selected Publications since 2006

2013

• Richter, Ingo. “Education Law in Germany.” In: The Yearbook of Education Law 2012, Education Law Association ed. by Russo, Charles J. (forthcoming).
  • -------. “The Right to Education – The European Model.” International Journal for Education Law and Policy (forthcoming).

2012

• Richter, Ingo et. al. (eds.). Language Rights – The Challenge of Global Migration and Communication.  Nijmegen: Berliner Wissenschaftsverlag and Wolf Legal Publishers.

2011

• Richter, Ingo. „Gewährleistet die Verfassung die Entwicklung von Identität durch Soziale Arbeit?“ Neue Praxis 2011. Pp. 20-28.

2010

• Richter, Ingo (ed.). Legitimation and Stability of Political Systems. The contribution of National Narratives. The International Journal for Education Law and Policy, Special Issue. Nijmegen: Wolf Legal Publishers.

2009

• Richter, Ingo. “Das Grundgesetz – Eine gute Verfassung fĂĽr Familie, Kultur und Bildung?” Recht der Jugend und des Bildungswesens BĂĽcher Band I. Berliner Wissenschaftsverlag.
  • -------. “Basic Legal Principles of Public Responsibility for Children.” In: Child Care and Preschool Development in Europe, Institutional Perspectives ed. by Scheiwe, Kirsten and Willekens, Harry. Basingstoke: Palgrave Macmillan. Pp. 234-246.
  • -------. “Germany.” In: The Employment Rights of Teachers ed. by Russo, Charles J. and DeGroof, Jan. Lanham: Rowman and Littlefield. S. 103-122.

2008

• Richter, Ingo (ed.). Transnationale Menschenrechte – Schritte zu einer weltweiten Verwirklichung der Menschenrechte. Opladen: Verlag Barbara Budrich.
  • -------. “Rechtsfragen der Ganztagsschule.“ In: Handbuch der Ganztagsbildung ed. by Coelen, Thomas and Otto, Hans-Uwe. Wiesbaden: VS, Verlag fĂĽr Sozialwissenschaften. Pp. 585-593.
  • -------. “Ausbildungsförderung.” In: Sozialrechtshandbuch ed. by Maydell, Bernd Baron von; Ruland, Franz and Becker, Ulrich. Baden-Baden: Nomos. Pp. 1287-1312.

2007

• Richter, Ingo. “Krisen der Dualität in der beruflichen Ausbildung.” Recht der Jugend und des Bildungswesens. Pp. 107-114.
  • -------. "SGB VIII – Kommentare vor den Herausforderungen der Kinder- und Jugendpolitik." Recht der Jugend und des Bildungswesens. Pp. 230-240.
  • -------. "Die Aufgaben des Militärs und die humanitäre Hilfe." In: Katastrophenhilfe und Humanitäre Hilfe ed. by Treptow, Rainer. MĂĽnchen, Basel: Reinhardt. Pp. 71-89.

2006

• Richter, Ingo. Recht im Bildungssystem – Eine EinfĂĽhrung. Stuttgart: Kohlhammer.
  • -------; Berking, Sabine and MĂĽller-Schmid, Ralf (eds.). Building a Transnational Civil Society. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
  • -------; Berking, Sabine and MĂĽller-Schmid, Ralf (eds.). Risk Society or Culture of Precaution. Basingstoke: Palgrave Macmillan.